Pětka ...

prohledat
14 příspěvků (zobrazeno 1 až 14) od 03.12.2002 do 04.12.2002, založil/a
řadit dle data
13:52:39
04.12.2002
CHIP
Dobra ja nekde nejakou knihu mam, takze z mnozstvim si snad poradim. Dekuji ti za rady a tesim se na dalsi debatu o problemu.......
12:44:28
04.12.2002
Luděk
Určitě víc než dva litry,(2.75 ?) ale z hlavy to nevím a žádnou knihu s sebou nemám.Musiš vypustit olej jednak ze soukolí a druhak z převodovky (2ks výpustní šrouby jsou dobře vidět),no a pak Ti stačí povolit na boku ten kontrolní a nalévat.
Všimnul,nevšimnul,je otázka,jestli to není tím,že je zima,mě se taky teď ozývá ložisko ve spojce ...
12:35:17
04.12.2002
CHIP
Dobra zkusim vymenit olej. To snad zvladnu... Hele jeste mi rekni kolik se do takove 5q prevodovky leje oleje. 2 litry nebo je to vic.
Ono je Ludku zajimavy, ze to zacalo delat z niceho nic, protoze ze bych si toho nevsiml predtim je krajne,ale opravdu krajne nepravdepodobne......
11:20:39
04.12.2002
Luděk
To chce slyšet na vlastní uši.Zkontroluj,popř. vyměň olej (když by se rozebírala,tak ho znova použiješ) a víc pro to asi udělat nemůžeš.Jinak 5q dělají hoši taky (mají na to nějaký měrky a mě ho přetěsňovali a známý automechanik se tudle divil,že moje Škodovka nemá poblitou převodovku od oleje i když uplně 100% těsné to není).
10:31:06
04.12.2002
CHIP
A co si myslis o te petce.... Doufam, ze nebudu muset rozkladat prevodovku....
10:30:07
04.12.2002
CHIP
Ludku, samozrejme ze ten borec nemyslel, ze by mi to profukovalo kolem voditek, ale rikal, ze ty voditka jsou pravdepodobne opotrebeny (z vnitrni strany) a ten ventil proto doseda na sedlo mirne nasikmo, coz zpusobuje ze to pres tento ventil profukuje do vyfuku, ale opravdu malinko, protoze me se zda ze to jede jako drak a i ten borec rikal, ze to je opravdu minimalni vule. Ale mereni je mereni.
Stejne asi prijedu k vam, udelam si tydeni dovolenou a snad se jim to povede za tyden opravit...... To by mohlo byt pekne.....
09:20:17
04.12.2002
Luděk
Jo a ten šroubek na liště úplně vzadu by mohl být přístupný buď z motorového prostoru,nebo ještě spíš z prostoru za zadními sedadly jak má procházet bezp. pás,zkus to ohmatat.
09:17:54
04.12.2002
Luděk
To Chip: to Tě teda borec pěkně balamutí,vodítka ventilů,resp. jejich opotřebení má vliv na spotřebu oleje,páč to teče horem kolem nich a přes ventily pak do válce,zasírá to svičky a motor kouří,ovšem na tlaky to nemá pražádný vliv.Bohužel tento jev je u hlavy 130 neopravitelný (resp. musely by existovat abnormální ventily co se vodítek týče),alespoň takovou informaci jsem obdržel ohledně pokusu namontovat na hlavu 130 gufera na vodítka (řada 105/120 nemá problém).Takže jediném,co můžeš udělat se 130 hlavou je srovnání na fréze a zabroušení ventilů což by mohlo mít vliv na tlaky v jednotlivých válcích.Takže abych to dopsal:na tlaky v jednotlivých válcích má vliv: ventily a jejich těsnost (tzn. sedla a dosedací plocha ventilu),pístní kroužky a opotřebení válce,toť vše.Jinak třeba Paltest pozná,co kterému válci přesně chybí (jestli netěsnost ventilů,nebo opotřebení).Zkus tedy lepší odborníky,nebo už to konečně přivez k nám a tady Ti to dají dohromady k obrazu Tvému (a nemusí to být ani za 20-30 tisíc).
13:58:48
03.12.2002
CHIP
Okynka tam mam, ja zatim sundal jenom takovy ty plastovy trojuhelnicky.
No Ludo, stejne, chtel jsem si nechat postelovat karbec a seridit to a borec nasadil misto svicky jakejsi bazmek a tlakoval valce a zjistil, ze 2. a 3. valec tesni min nez je norma. Zase to sesrouboval do kupy a rekl mi ze budou pravdepodobne spatny voditka ventilu ze to u 130-tek dela a nebo ze budou lehce podpaleny ventily (to je prej ale min pravdepodobny) a nebo je to prej lehce praskla hlava (coz by mi prej sice nepral, ale mozny to je) Takze tak v lednu du delat generalku hlavy, no proste samy lepsi veci.
13:33:39
03.12.2002
Luděk
Jsem to vážně ani nemyslel a Ty to dobře víš,ale jestli to není tím,že jezdíš bez zadního bočního skla (viz. chromované lišty).
13:09:19
03.12.2002
CHIP
Ludo, rozhodne neprodam, to radsi vezmu 20-30 tisic a udelam generalku vseho co pude. :-)
Kdyz jsem pod plynem tlacil a tahal za paku ve vsech moznych smerech k zadne zmene nedoslo. Ani zesileni zvuku ani jeho zeslabeni. A jak jsem psal ten zvuk se vyskytuje pouze pri 5-tce pod plynem, kdyz plyn uberu tak aby to jelo, ale nezrychlovalo, tak to delat prestane, naopak, kdyz dupnu na plyn ze je az na podlaze, tak se to zesili, ale ne zase nejak vyrazne. On by si toho asi nikdo nevsiml, ale ja jsem vuci svymu vozu velmi vsimavej.
Mam Rapid z roku 85. Na tahlo jsem taky myslel, ale to by snad nedelalo jenom pri zarazene 5-tce, ale taky pri jednicce a trojce ..... nebo ne ????
11:29:50
03.12.2002
Luděk
Tak to Tě Chipe zase nepotěším,nechceš mi ho prodat na náhradní díly,že bych měl dva stejný? No ne,hele,zkus při zařazeném pátém q pod plynem vzít za řadicí páku směrem dozadu a pak zase dopředu (neutrhnout) a uvidíš,jaké zvuky se vyskytnou.Dochází totiž k tomu,že se uvolňuje zasouvací vidlice a škrtá o kolečko zpátečky,což znamená rozpůlit převodovku.To by byl spíš takový škvrkavý zvuk,který by při tomto vekslování nabíral na intenzitě při pohybu směrem dopředu a naopak ubíral při směrem dozadu.Cinkat na druhou stranu může na táhle taková kostka vzadu,co drží za šroubek v převodovce řadící tyč (máš zřejmě starší typ táhla) páč bývá rozhrkaná.V tom případě by to při mírném našponování táhla na kteroukoli stranu přestalo.Co se oleje týče,není problém si povolit z boku kontrolní šroub,ale než dolití bych doporučil výměnu,beztak je tam skoro dvacet let.No a jinak to nahrej a pošli v MP3 na prozkoumání E-mailem.
10:14:04
03.12.2002
Max
Já s 5q u šáde zkušenosti nemám....jen vim,že jsme u našeho rodin. auto se jednou přihodila taková věc.....při 5ceto zvonili a rachotilo.Hlavněp ři akceleraci a brždění.Bylo o uvolnění 5kový kolečko.Ale bylo to u feldy,tam je ta převodovka trochu jiná :o)
09:51:27
03.12.2002
CHIP
Vcera jsem se jen tak projizdel se svym vozem a zkousel jsem jak to akceleruje na jednotlive rychlostni stupne. Objevil jsem zajimavy hluk, pri zarazeni 5-tky a seslapnuti pedalu (docela dost) se ozyva zajimavy bublavo cinkavy zvuk. Cim vic pridam plynu tim vic je slyset, ale pouze na 5-tku. Nevite cim by to mohlo byt?? Muze to byt napriklad nedostatkem oleje v prevodovce?? Tam jsem se totiz jeste nepodival a mozna tam bud zadnej olej neni a nebo je to spis kolomaz.
Dik za odpovedi a nazory.
Extreme Tyres