Nápravu som pred rokom generálkoval (nové gumy od pemita do všetkých ramien atď.). Chvíľu bolo ticho, potom začalo občas ťukať od pravého kolesa, potom to zas prestalo, potom to začalo zas a posledné cca 3 týždne to už klepkalo stále (dosť otravné). Skoro rok som sa snažil prísť na to, čo to robí, myslel som, že to robí tlmič - dotiahol, potom že ložisko - skontroloval. Už sa mi zdalo, že to vŕzgajú gumy v pravom hornom ramene - nastriekal som olejom - chvíľu prestalo, po čase ten zvuk zas.... Už som bol bezradný. Dnes som sa toho chytil - a to som myslel, že zas s tým nič nevymyslím. Ľahol som pod auto a kýval s autom hore dole. Chytil som rukou PP horné rameno a kýval autom - bolo cítiť v ramene lupkanie, niekde tam musela byť vôľa. Lenže kde? Bočné matice ramena na pohľad normálne dotiahnuté, tak som už myslel, že sa uvoľnili kozlíky od nápravnice - lenže mi to nešlo do hlavy, pretože viem, že som ich pri skladaní dotiahol na fest.
Potom som len tak zo srandy skúsil dotiahnuť na ramene jednu bočnú maticu - a ejha, celkom slušne s ňou šlo ešte pootočiť. Dotiahol na fest, vyskúšal prepérovať s autom a zrazu ticho
Tak som podoťahoval následne matice na všetkých ramenách (aj kontra) a náprava je konečne zas tichá, ako už dávno nie. Som happy.Skúsiť podoťahovať bočné matice ramien ma predtým nikdy nenapadlo. Pri skladaní nápravy som ich dotiahol a zakontroval na fest, dokonca som ich prilepil lepidlom na závity, pretože už tu ktosi spomínal, že sa občas zvyknú povoliť. Takže jediné vysvetlenie vidím také, že si sadli tie gumy v ramenách a preto sa všetky tie ramená v uložení trochu uvoľnili a búchalo to.
Poučenie na budúce.
Som fakt rád, že som to konečne napravil.
Mimochodom, ako som tak ležal pod autom, zbadal som kvapku chladiacej zmesi na krycom plechu trubiek vody pod autom, v mieste ako sú tie hadicové spojky. Už som vedel ktorá bije :) Plech dal dole, a všetko vyzeralo byť v poriadku, spony OK, hadice OK, len to slzilo okolo prepojok, tak som dotiahol spony a malo by to byť OK, zrejme už trochu stvrdli hadice, tak to asi preto. Vydržalo to 6 rokov ako som tie prepojovacie hadice menil a dával krycí plech.