Ta další skupina vlastníků mne nenapadla - (nechtěl bych být) ten případ, kdy něco zdědím, prodat to nechci (protože k tomu mám nějaký vztah apod), ale na údržbu nebo uvedení do snadno pronajatelného stavu nemám ani peníze a už vůbec ne čas.
Štve mne, že se furt mluví o nedostupnosti bydlení a přitom je ve městech i mimo ně odhadem tak třetina obytných nemovitostí prázdná, ale k mání není...

Když před rokem kolega sháněl v okolí něco k okamžitému bydlení ke koupi na postupnou rekonstrukci "za provozu", tak jsme se koukali na spoustu hezkých starých nevyužívaných domků a ani jeden nebyl k mání. A co bylo k mání na volném trhu realit byly zoufalosti buď předražené nebo totální ruiny, případně obojí.

Nakonec sehnal za 3 miliony nezateplenou papundeklovou chatičku, upravenou na sezonní užívání od jara do podzimu s pozemkem asi 800 m3 a bydlí tam celoročně...
...to, co platil za podnájem jednoho pokoje v Praze platí za hypotéku a je ve svém.
Ale taky už si plně uvědomuje, jak "vlastnictví zavazuje" - tuhle žumpa, teď zaplatit daň z nemovitosti, zase plná žumpa, pak mu řeším něco na elektroinstalaci, pak zase žumpa, pak čistím zadehtovaný komín, protože topí vlhkým smolným dřevem, žumpa, pak mu řeším expanzku na vodárně, pak zase žumpa, následně dojde plyn v 10 Kg lahvi na sporák, zase žumpa, pak má soused, se kterým má společnou studnu, oslavu narozenin (cca 10 lidí) a dojde voda ve studni, pak mu vítr vezme kus střechy a zase žumpa...