Ložiska kol.

prohledat
23 příspěvků (zobrazeno 1 až 23) od 09.12.2003 do 12.12.2003, založil/a
řadit dle data
09:08:51
12.12.2003
Martin
-> D.J.Vlasta: Dík za návod. Musím souhlasit ze Samantusem. Zkoušel jsem si to na náhradní nápravě a ta poloosa tam nehorázně drží. Zničil jsem na tom takovej ten šroubovací stahovák na bubny (tu matici). Uvidím, jak dopadnu s vlečkou, snad to bude OK.
23:00:09
11.12.2003
Samantus
jinak z celym textem souhlasim je to dobrej navod, ja se jen zarazil nad pojmem "sklepnes" to spis ten stahovak, ale ten musi bejt masivni jinak :-x
22:57:14
11.12.2003
Samantus
-> D.J.Vlasta: jo tak to je dobra rada, ja sem takhle sundaval loziska za ucelem premontovani do vlecky, protoze tam byly jako vsechno ostatni KO a ty poloosy sem resp. zavity sem uplne rozmlatil pac to ani za boha neslo vyklepnout, doporucuju si nekde pujcit vytahovak na loziska je to bozi vec.... Taky sem si rikal dve poctivy rany a je to.... HOVNO, dvoukilovy kladivo a poloosy byly na sracku. Jinak u vlecky sem vymenil obe loziska ty dvourady sem dal ze svy kyvky a ty 6205 se dal novy + gufera a uz to nehuci........
22:34:18
10.12.2003
D.J.Vlasta
Ložiska se daj vyndat i bez vytahováku,ale složitější cestou.Musíš povolit z boku na převodovce víko poloosy a celou poloosu vytáhnout z převodovky i s trubkou.Je nutno povolit třmen co jim prochází poloosa protože bys to neprovlíknul.Před touto operací samozřemě musíš mít sundanej buben a odpojenou ručku a brzdovou hadičku a vyndaný brzdy.Když to celý budeš mít venku tak sundáš víko ložiska ze štítu.Potom si osazení co je v něm ložisko opřeš o svěrák a shora udeříš kladivem na polosu a ložisko vyrazíš ven z domečku a potom když máš k němu přístup stáhneš ho stahovákem nebo sklepneš.(jde tedy ale docela natěsno).Opačným postupem to dáš dohromady.Pozor při nandavání poloosy do převodovky musíš se trefit kamenama(čtyřhrany co zapadají do drážky unašečů v převodovce a na poloose jsou nastrčeny na čepu)Buď si je musíš šikovně podržet prstama a nasunout je do převodovky(lépe se to dělá ve dvou aby ti někdo přidržoval poloosu.Nebo jinej fígl je když kameny nandaváš na čep na poloose tak tam dát kousek toaleťáku pod ně a oni se tim zafixujou na tom čepu a toaleťák se pak v převodovce ropustí a ničemu neuškodí.Navíc je to jenom malinkej střípek papíru co se pod to dá.Pozor na to aby ti kamen nespad do diferáku je to potom docela legrace ho lovit.Ještě potom si dej pozor před dotažením víka poloosy k převodovce jestli ti pod víkem ložiska na převodovce nespadaly vymezovací podložky-je to velmi důléžité.Pod víka poloosy se dávaj papírová těsnění ty doporučuji nový a já tam ještě dávám silikon a olej ani nekápne-mám převodovku že by se z ní dalo jíst.
14:00:55
10.12.2003
Martin
-> Labros: Obávám se, že to poznáš až na autě. Jsem na tom úplně stejně. Taky čekám, co se ozve, až jí tam hodím.
13:11:03
10.12.2003
Labros
Jak na vlečce poznám vyběhaný ložisko? Podle hučení mi to moc nejde, protože převodovka spolehlivě přehlučí ložiska i kdyby byly slyšet...
Pro upřesnění, mám zatim vlečku ve sklepě.
12:48:05
10.12.2003
Martin
-> Samantus: Právě že stahovák nemám. Ale už mě to nemusí zajímat. O víkendu měním za úhlovku. Tak jen doufám, že tam budou všechny ložiska ok. 8
11:49:49
10.12.2003
Ivour
Dík.Škoda,že nefungují smejlíci.Ale věřím,že to geen brzo napraví. :o)
11:25:03
10.12.2003
CHIP
-> Ivour: Kyvka
11:22:33
10.12.2003
Ivour
U 105 M rok 1986 je jaká náprava?
11:05:17
10.12.2003
Jirik
2 Ivour : já bych řek, že skoro nijak.
jsou v podstatě ve voleji, takže že by se to nemazalo to asi nehrozí, kolikrát chčije volej skrz simering až na ráfek. A tím jak utahuješ buben matkou na kužel, se zároveň přitahuje i ložisko. Právě proto mají po dotažení některý poloosy vůle, ale to se dá vymezit k tomu určenýma podložkama (je posunutej ten kroužek nalisovanej na poloose). Neznám nikoho, kdo by řešil vyběhaný ložiska u kyvky. U úhlovky jo...
10:49:37
10.12.2003
Ivour
Já žádný nástroje k dispozici nemám,takže bych si to musel nechat udělat.Což nebude zadarmo,že?Jen mě zajímalo,co ložiska vydrží a jestli je třeba je měnit či mazat.Mám Jawu 350 a na ní najeto přes 30 000km a ložiska kdybych nemazal vůbec,tak se nic neděje.Vždycky to zkontroluju a zjistím,že to není potřeba,jsou dobře "schovaná".Ale se Škodovkou zatím nemám zkušenost.Jinak dík za veškerý informace.
10:30:55
10.12.2003
Samantus
-> Martin: pokud mas k dispozici stahovak/vytahovak tak to jde jako prd
08:16:26
10.12.2003
Martin
-> D.J.Vlasta: No já mám 125tku a s ložiskama mám problémy. Přední mám měněné, s tím nebyl problém a měnil jsem je spíše preventivně. Ale se zadními je to už horší. Jsou už hodně hlučná, zvlášť na pravé straně. Ale zase si myslím, že nějaká nehoda snad nehrozí. Když jsem viděl, jaké mohutné ložisko tam je. Ale výměna se mi zdá dost pracná a celkem náročná.
22:51:56
09.12.2003
D.J.Vlasta
Na kyvadlovkách jsou ložiska zadních kol téměř věčná.Jsou dobře chráněná proti bordelu(akorát to chce dávat bacha při výměně brzd a při čištění aby tam nenapadala špína),jinak jsem nikdy neslyšel od někoho že by je někdy měnil a já z vlastní zkušenosti zatím taky ne.Mám mimo 125 hundrta 30 let starýho a na ložiska jsem nesáhnul.U předku jsem dával přesoustružit kotouče tak jsem měl dole náboje tak jsem to umyl benzínem a dal novou vazelínu a frčí to dál.Při nandavání nábojů to chce ložisko trochu přetáhnout a s nábojem pootočit aby si ložisko dobře sedlo a pak to připovolit aby se náboj otáčel volně.Při přetažení ložiska se pak hlava kola ohřívá.Jinak s ložiskama neni žádnej problém.
15:59:01
09.12.2003
Ivour
No,žádný hučení z kol zatím neslyším.Že upadávají kola,to vím,ale tyky bych řekl,že to s ložiskem nemá nic společnýho.Jak se dá zjistit jak je namazaný zadní kolo?Jinak díky za informace,Romane.
15:54:18
09.12.2003
SOMALECEK (martin120)
kdyby někdo chtěl matice tak se mi ozvěte mám jich pár doma navíc
15:34:04
09.12.2003
Pohan
Omlouvám se za chybu: Stálo mě to 1250Kč + spoustu práce :-)
14:13:02
09.12.2003
Pohan
Vojta: To, že mu ulítlo kolo, nebylo ložiskem, ale blbě dotaženou maticí.Ivour: Já jsem měnil ložiska na 136 Rapidu v červenci. Dá se to udělat doma, nejzk****jší práce je povolit matice na hřídelech zadních kol. Na levým kole povolila až po 14 dnech polejvání WD 40, brzdovkou a já nevím, čím ještě. Tu druhou na pravým kole jsem musel naříznout flexkou a rozlomit, jinak to nešlo (mimochodem nová matice stojí asi 115 Kč). Jinak ložiska, gufera a těsnění na všechna 4 kola mě stály asi 2500 Kč + spoustu práce. Výsledek ale stojí za to, předtím to strašně hučelo a teď je v autě klid (v měřítku Škodovky). Pokud se do toho pustíš, tak hodně zdaru.
11:49:57
09.12.2003
Ivour
Ulítlo kolo?Až tak?
11:18:39
09.12.2003
Vojta - zrušená registrace
Vzadu vymenit, kamosovi ulitlo kolo !!
10:02:09
09.12.2003
SOMALECEK (martin120)
pokud hučí vyměnit, kontrola se provádí akorát v předních kolech, sundáš tu plechovou bambulu a podíváš se jestli v ní je vazelina, pokud ne tak doplnit. pokud budeš měnit tak doporučuju ložiska SKF
09:54:20
09.12.2003
Ivour
Kucí,kontrolní otázka.Jak moc je potřeba věnovat se ložiskům kol na Škodůvkách 105-120?Přimazávat,měnit. ...???Najeto 80000km.
Extreme Tyres