starter

prohledat
38 příspěvků (zobrazeno 1 až 38) od 08.12.2003 do 22.12.2003, založil/a
řadit dle data
07:22:00
22.12.2003
Jaro
To Tomas: Nerobil som v tejto veci sice ziadny vyskum, ale predpokladam, ze ak je ta bateria slabsia, tak pri klasickom starteri ju "zabije" ten prvy prudovy impulz, ktory si starter zoberie. Seriovy motor klasickeho startera ma pri rozjazde velky prudovy naraz. A ked sa k tomu prirata odpor motora pri prvom pretoceni, ma to podla mna logiku. Ako vieme, je tazsie ten motor roztocit, ako ho udrzat v otackach. A tu sa uplatni ten redukovany starter, ktory ma pri rozjazde mensi prudovy naraz, ale aj krutiaci moment, no ten moment je nasobeny reduktorom. Tot moj nazor.
23:47:47
19.12.2003
Tomáš SK
-> Jaro: Veď nikto sa tu nerozumie do všetkého (napr. ja viem zo všetkého trocha, ale dokopy nič 3). Takéto výmeny názorov mám rád, lebo sa dozviem veľa nového, napr. som sa vďaka tebe poučil, že to asynchrónny motor nie je. Ďakujem ti.
Ale aby som si rypol - vravíš, že "odber z baterie pri ustalenom toceni motorom bude vzdy umerny jeho vykonu", čo je samozrejme logické, ale potom nechápem, ako je možné, že pri slabej batérii ten kilowattový s (ako vravíš) väčším odberom ten motor roztočí a ten 0.66 kW nie... predsa ak tam nie je dosť šťavy na slabší štartér, ako je možné, že jej je dosť pre ten pažravejší ??? Ja sa nechcem hádať, jednoducho mi to až tak logické nepripadá a rád by som sa dozvedel, ako to skutočne je.

Teším sa na protínázor 4
23:30:40
19.12.2003
Tomáš SK
-> jb: -> PPP: Ak chceš, v Trenčíne ho majú, stojí okolo 3360 Sk vrátane DPH, môžme tam zbehnúť.
21:33:06
19.12.2003
jb
OK vsak ja se povaha usmiřovaci :) ..obcas se necham taky unest .. zaver : vseci se mame radi 1
08:35:59
19.12.2003
Jaro
jb - skutocne som sa nesnazil ta vytocit, moja reakcia bola skor na Tomasa, ktory napisal :
"Inak prúd naprázdno na 0.66 kW je 60A a na 0.8kW a 1kW je 40A. A stavím sa, že ten reduktorový má pri záťaži tiež menší odber, lebo má menšie zaťaženie a teda toľko necucá. "

Prud na prazdno, ktorym tu bolo operovane nie je velmi reprezentativna hodnota. Kedy totiz v praxi bezi starter na prazdno? Zatazanie startera je vzdy take, ake mu "vyrobi" motor.

Tomas este napisal:
"Nuž elektrika nie je presne môj odbor, ale mám dojem, že štartér je už z príncípu asynchrónny motor, takže čím väčší je výstupný moment, ktorým má otočiť, tak tým viac prúdu odoberá... "

Na synchronne a asynchronne sa rozlisuju LEN motory na striedavy prud. To nam akumulanor neprodukuje. S tym bude asi kazdy suhlasit. Klasicky starter (bez reduktora) je motor nazyvany seriovy, lebo ma vinutie rotora a statora zapojene do serie. Tieto motory sa vyznacuju max. krutiacim momentom pri minimalnych otackach a s rastucimi otackami moment klesa. Starter s reduktorom som osobne este nerozoberal, ale PREDPOKLADAM, ze ide o derivacny motor (rotor a staror su zapojene paralelne), ktory ma priaznivejsi odber prudu pri rozbehu, ale nema taky velky krutiaci moment pri nizkych otackach. Z toho dovodu potrebuje reduktor.
Tak ze, asi nikto nespochybnuje, ze reduktorovy starter startuje lepsie, ale odber z baterie pri ustalenom toceni motorom bude vzdy umerny jeho vykonu. To som chcel tym celym povedat.
P.S. naozaj sa nepovazujem za toho, co vsetkemu rozumie.
18:55:25
18.12.2003
jb
magneton zavedl myslim prodej po netu ..tak to zkus ale nevim kolik to stoji poslat na slovaky
15:49:50
18.12.2003
King
2 PPP: U vas se da jeste sehnat novej klasickej starter bez reduktoru ? A jeste k tomu za hafo penazi? :)
15:25:26
18.12.2003
PPP
Uz viem, preco som zavrhol nakup toho 1kW startera. Proste ho neviem zohnat. Co nechapem, tak keby som si ho isiel kupit do ciech, tak ma aj s cestou a kurzom penaxi vyjde o par stovak lacnejsie nez "klasika" ktoru u nas predavaju.
Nema niekto na slovensku na predaj takyto starter?
Ibazeby som zaulohoval rodinu na zahori :).
15:23:06
18.12.2003
King
2 jb: Presne tak. Se starterem s reduktorem mi bohate staci staricka AKUMA 42Ah (kupoval jsem ji v roce 97) a pri -20C starter toci motorem jak vzteklej. Loni dokazal v mrazech nakopnout i muj starej vycochtanej motor 105 s kompresnima tlakama 0,0000nic :)
14:34:59
18.12.2003
jb
nejlepe jako ja koupit novou baterku do arktivckych mrazu :) a starter s reduktorem.. a jak na svinu tuto zimu je porad okolo nuly ..a minulou -20
09:14:57
18.12.2003
King
2 Saky: Jenom maly vynatek z Tveho oblibeneho Cecha :) "....Spouštěč - zařízení z MIZERNOU účinností - odebírá značný proud, u klasického škodováckého 0,66 kW byl udáván maximální proud až 240 A při 9,5 V. Tato hodnota je dosahována snad jen v zimě při značně nízké teplotě, běžně se pohybuje okolo 160 A (jen pro zajímavost - odběr spouštěče při provozu naprázdno je 65 A). ....."

2 PPP: s tou vetsi kapacitou baterek to bude asi slozitejsi :). Nicmene z Tebou zminovaneho clanku: "...Pro nás je rozhodující, zda akumulátor v našem přibližovadle dokáže za všech podmínek dostatečně zatočit motorem. Z tohoto poznatku vycházejí i dnešní novelizované normy hodnotící vlastnosti startovacích akumulátorů. Hodnota kapacity v populárních ampérhodinách (Ah) je pouze hodnotou pomocnou, protože využívání této kapacity je diskutabilní a spíše nežádoucí. ..."

Cili je otazka, jestli investovat vetsi castku do 66Ah aku, nebo si koupit 45Ah baterku EXIDE a nebo nas kontroverzni starter s reduktorem, kterej ma bezpochyby lepsi ucinnost, nez origo 0,66kW s ucinnosti "mizernou".
20:12:26
17.12.2003
Tomáš SK
-> Jaro: Elementárna fyzika je pekná vec, ale nie je všetko také jednoduché, ako to na prvý pohľad môže vyzerať... rozmýšľaj: máš dva štartéry, jeden 0.66kW s prúdom bez zaťaženia 65A a potom 0.8 kW s prúdom bez záťaže 40A... Použi svoj elementárny vzorec na toto a vysvetli mi, ako na tom 0.8kW dosiahneš napätie 20V...

A teraz ďalšie údaje: 0,66kW, otáčky 1000, záberový moment 12,2Nm. 0,8kW, otáčky 1500, záberový moment 11Nm. A tu je asi odpoveď na to, prečo je ten druhý lepší - pri väčších otáčkach prekonáva menší moment a teda jeho záťažový prúd je asi menší. Keď k tomu dáš ešte reduktor, tak sa opäť zmenia momentové pomery k lepšiemu.
19:59:16
17.12.2003
Tomáš SK
Nuž elektrika nie je presne môj odbor, ale mám dojem, že štartér je už z príncípu asynchrónny motor, takže čím väčší je výstupný moment, ktorým má otočiť, tak tým viac prúdu odoberá...
K tomu prúdu 83A, ktorý tu spomínal Saky - to si myslel prúd naprázdno, nie ? Skús si schválne zmerať multimetrom prúd, keď zapojíš taký motor a skúsiš rotor zastaviť napr. rukou... ten odber je ohromný. A nie je to otázka prechodového javu. Odkazujem na článok J. Čecha "Akumulátor" na Techwebe, kde je krátka zmienka aj o štartéri.
18:32:58
17.12.2003
jb
ja se nehadam proud se vypocita U*I to vim taky ale neni vsechno jenom U*I to a to sem chtel rict. proboha a nejaka elementarni fyzika ..a takove kecy me vzdycky pobavi chytraky typu vim vse tak proboha jak muze byt nekdo tak tupy jako treba JB ze ? Nerozumim vsemu jenom sem napsal jak sem to myslel a vzdy kdyz si nejsem jisty tak pisu ze je to mozna jinak . Ale jsem rad JARO ze veris v boha ziveho prece jenom je advent ... ALe stejne ste mi nevysvetlili jakou tam hraje roli zprevodovani prece pokud mam prevod tak nepotrebuju tolik sily jako kdyz to ma rpevod 1ku1. a pokusd me servete i za to tak prestante radit protoze to nema cenu..
18:31:09
17.12.2003
jb
jo a JARO nikdo nespal ze ma mensi odber protoze je mensi ..:) to si me pobavil fakt uprimne sem se zasmal ..
18:29:19
17.12.2003
jb
jinak sem chtel napsat vykon se rovna u*i ale to jenom pro pripad dalsich deseti zbytecnych prispevku
18:27:56
17.12.2003
jb
ja se nehadam proud se vypocita U*I to vim taky ale neni vsechno jenom U*I to a to sem chtel rict. proboha a nejaka elementarni fyzika ..a takove kecy me vzdycky pobavi chytraky typu vim vse tak proboha jak muze byt nekdo tak tupy jako treba JB ze ? Nerozumim vsemu jenom sem napsal jak sem to myslel a vzdy kdyz si nejsem jisty tak pisu ze je to mozna jinak . Ale jsem rad JARO ze veris v boha ziveho prece jenom je advent ... ALe stejne ste mi nevysvetlili jakou tam hraje roli zprevodovani prece pokud mam prevod tak nepotrebuju tolik sily jako kdyz to ma rpevod 1ku1. a pokusd me servete i za to tak prestante radit protoze to nema cenu..
10:16:46
17.12.2003
Saky
ja sem sice pocital s ucinosti 100procent ale elektromotor se k ty ucinosti docela blizi a je jedno jakej, kdyby ta 660W verze mela mit mensi odber nez ten 1000W tak pri ucinosti 100% 1kW stateru (coz nema)by ten 660W musel mit ucinost mensi nez 65pct a to mit nebude ty ucinosti sou skoro stejny, a jestli neco ma nebo nema reduktor je uplne jedno, co se tyka jak tady nekdo psal proudovyho razu tak vetsi proud nez tech 83 A nebo kolik sem psal tam nepotece proste je to dany ohmovym zakonem a plati uz dveste let nebo kolik.. a troufam si tvrdit ze kazdej starter pujde pod zatezi naplno
co se tyka mensiho odberu, poste okamzitej mensi odber nebude, je mozny ze celkovej odber muze byt mensi a bude to dano tim ze silnejsi starter ktery toci rychleji nastartuje motor treba za sekundu kdezto 660W starter za 2 sekundy pak je celkovy odber mensi, ale ne tak jak tady nekdo popisoval...
08:28:28
17.12.2003
Jaro
Pre boha ziveho, skuste trochu rozmyslat a pospominat na elementarnu fyziku. Vykon elektromotora je napatie nasobene prudom. Ked mam dva startery s rovnakym vykonom, ako moze mat jeden mensi odber len preto, ze je mensi? Ved je to na prvy pohlad kravina. Samozrejme nieco moze urobut zmena ucinnosti, ale ked ze elektromotory mavaju bezne ucinnost okolo 95 %, tak nejake jedno - dve % rozdielu sa nedaju prakticky poznat.
23:38:10
16.12.2003
Tomáš SK
-> jb: Hehe, napísal si to toľkokrát, že to musí byť pravda 3 Ale presne to som myslel, s prevodmi otočíš skôr a pri menšom zaťažení...
23:35:10
16.12.2003
jb
ono elektrika neni muj kobyl ale nekde sem to zaslechl ze ma mensi odber.. a pokud sem nas tim zauvazoval tak proc ne ? pokud ma lepsi ucinnost tak tolik nepotrebuje proudu ne ?
23:35:01
16.12.2003
jb
ono pokud neco zprevodujes tak nepotrebujes tolik sily a a tudiz proudu tak top vidim ja ...
23:32:20
16.12.2003
jb
ono elektrika neni muj kobyl ale nekde sem to zaslechl ze ma mensi odber.. a pokud sem nas tim zauvazoval tak proc ne ? pokud ma lepsi ucinnost tak tolik nepotrebuje proudu ne ?
23:19:30
16.12.2003
Tomáš SK
-> PPP: No neviem, aký máš alternátor, ale ten musí byť tiež dobre nasraný, keď si tá baterka stále pýta "Ešte" 4 3 Pri mojich jazdných cykloch (99% mesto) by sa asi ťažko dobíjala, nie ?

Inak prúd naprázdno na 0.66 kW je 60A a na 0.8kW a 1kW je 40A. A stavím sa, že ten reduktorový má pri záťaži tiež menší odber, lebo má menšie zaťaženie a teda toľko necucá. V múdrych knižkách je jasne napísané: "... a tým výrazne zlepšila štartovateľnosť motora..." (ohľadne zámeny za 0.8kW)

Toť môj názor.
17:58:34
16.12.2003
PPP
Este doplnim, ze vdaka tomu, ze baterka ma vacsiu kapacitu a teda aj maximalny startovaci prud sa bude menej nicit pocas tsartovania a to aj vtedy, ked nebude uplne nabit a/alebo bude podchladena. Zatial co 40Ah polminutovym startovanim mozes odpalit, taka 72Ah sa len zasmeje a spyta sa: "Este?" :)
17:53:33
16.12.2003
PPP
-> King: Nic v zlom, ale to ta asi tak pekne o baterkach poucili v predajni alebo nejakom servise, vsak? Uvedom si ze nech mas akukolvek baterku (myslim tym 12voltovy startovaci akumulator), tak pocas startvania z nej vymlatis rovnaky naboj nech je akejkovlk kapacity. Snad len ked je prilis malej tak ho z nej nedostanes, ale ani nenastartujes :). A nezavisle na kapacite je pre kazdy 12V startovaci akumulator (okrem mojho, ktory je pred koncom zivotnosti :( ) plynovacie napatie 14,4 a plne 16,8V a v klude asi 12,8V. Ak mi neveris skus popremyslat, alebo si precitaj clanok od J.C. na TW. Zakladne pravidlo. Do auta ma ist najvacsia baterka aka sa tam vmesti a aku je majitel ochotny kupit.
17:45:32
16.12.2003
King
To Saky: Jenze neexistuje starter se 100% ucinnosti :O). Ted si nejsem jistej, ale ty udaje 0,66 vs. 1kW jsou vykon starteru cili prikon bude vyssi. Kazdopadne 1kW s reduktorem bude mit daleko lepsi ucinnost nez origo chrchlak 0,66kW, takze odber obou muze bejt stejnej. Hlavne diky tome, ze defaultni starter nema reduktor, tak pri rozbehu dava baterce daleko vetsi kour, coz ji pri hlubokym mrazu nedela 2x dobre. Pri pouzivani vetsich kapacit baterek, jako kompenzace nedokonalosti starteru, si spousta lidicek neuvedomuje, ze pri zimnim provozu je treba baterka 66Ah udrzovana beznym altikem v "min nabitym" stavu nez jeji bezna 40Ah kolegyne, zvlast pri popojizdeni ve meste. Nez utracet za drazsi baterku, radsi by jsem sel do felda starteru upravenyho do shkochtle, uz jenom pro ten zvoucek :o)
16:45:04
16.12.2003
PPP
-> Saky: Naprazdno. Ale mozno su lepsie informovani o maximalnom prude a prude v beznej zatazi. :)
15:54:09
16.12.2003
Saky
a kde ste vzali to ze ma mensi odber? 0.66kW starej starter a 1kw novej typ s reduktorem, podle me ma 660W pri 12V odber 55A a ten kilowatovej ma 83A
11:10:09
16.12.2003
Gryzly
Ten s reduktorem má menší odběr, větší výkon a vyšší otáčky.
22:34:04
15.12.2003
jb
no nevim to jiste ale myslim ze ten s reduktrom na mensi odber .. a pritom vetsi vykon
20:32:02
15.12.2003
PPP
-> Tomáš: Radsej by som si kupil 72Ah baterku. Ja mam len 0,66kW starter a ked je baterka nabita alebo nepodchladena toci dost rychlo. A so 72Ah bude takto tocit aj pri -30. Zato s vymlatenou baterkou 44Ah Ti nebude tocit ani ten 1kW s reduktorom.
15:46:16
13.12.2003
daggereall - zrušená registrace
ted sem dal do kupy jeden starter s reduktorem do feldy co sem mel doma na opravu a vypada vevnitr solidne,je jednodussi nez starej typ ale problem asi bude s tesnosti,ten co sem ted opravoval byl vevnitr trochu vic zrezlej v oblasti ozubenych kol u predniho cela.nevim jak se to stalo ale bylo to dokud byl namontovanej v aute.
19:38:42
12.12.2003
Tomáš SK
Dnes som sa pýtal v mototechne a vraj všetky náhradné diely majú - rotor, komutátor, voľnobežka atď... ja rozmýšlam nad tým 1kW Š1xx...
16:02:11
12.12.2003
Gryzly
rotor se dá normálně sehnat ale nevim cenu. Koukni na Tech Web do sekce elektrika. Je tam článek o startéru s reduktorem. www.skoda.panda.cz
10:22:07
08.12.2003
King
Takze po stosedesate osme :o). Bud za cca 2600 starter 1kW s reduktorem (primo pro S100-S136). Nebo starter s feldy a da se dokoupit takovej mezikus asi za 400Kc z PALu a nebo bastleni. Na opravu staryho by stacilo sehnat vrak starteru a nechat presoustruzit komutator. Komutator je malokdy tak brutalne opotrebenej, jak popisujes.
10:17:11
08.12.2003
jb
nekde to tu je ..asi po ste :) ja koupil s reduktorem..ael jde pry sehnat jenom repdni viko a dat na felici.ale radsi at ti poradi nekdo kdo to opravdu delal ..a felicie ma jiny pocet zubu na setrvaku. hele nebude teda nejaky FAQ
09:56:40
08.12.2003
martin
zrovna vcera jsem vyhodil s rapida starter(uz jenom chrcel)-a zcela ho rozebral.problém je ale v tom,-že na hřideli(ze předu v pořadí fibro,pastorek,kroužek na vysunovací kotvu,vinuti,-komutator)j e právě vzadu zcela od uhlíků"ožraný"m ěděný komutator.v literatuře se doporučuje přestružit-já už tam ale skoro nic nemám(žádnou měd-zbyl tam jen už mikamitový izolátor,-to je to šedé mezi lamelama vinutí).potřeboval bych teda vědět za prvé:jestli se dá sehnat někde nová hřídel i s vinutím(čili s bezvadným komutátorem) a nebo za druhé:jestli nejde napasovat na původní místo startér třeba z felicie???(pasuje tam pastorek atd,atd-nevim???).chci to opravit pořádně,-ať to k něčemu je!!za rady moc děkuju-případně i za popis zastavby nového startéru.
Extreme Tyres