130tková zadní náprava

prohledat
37 příspěvků (zobrazeno 1 až 37) od 05.11.2003 do 10.12.2003, založil/a
řadit dle data
20:20:59
10.12.2003
Labros
-> Saky: rozumim 5 když to odděluješ aspoň těma smajlíkama tak je to ok1
18:05:30
10.12.2003
Saky
vy ste snad navedeny, -) dneska ses treti clovek kterymu se nelibi, ze pisu bez carek-) pritom ja celkem v pohode chapu co chci rict-) , no uriznout cep, ale musis mit tenkej kotouc, abys neznicil rameno nebo pricku prevodovky.. jinak ty carky zdrzujou-)
14:30:50
10.12.2003
Labros
-> Saky: Přiznám se že tvůj styl bez interpunkčních znamínek ještě občas nestíhám 5, takže se radši přeptám: cos přesně odřezával tou flexou?
Díky za odpovědi. Asi nejlíp teďka udělám, když se na to půjdu ještě jednou kouknout.
14:24:04
10.12.2003
Labros
-> Martin: Super!
14:23:20
10.12.2003
Saky
v tom oku je silentblok stejenj jako na svislaku trubicka pro cep cca14mm kolem guma a trubka vetsi cca 30mm a to narazeny v ramenu a ten cep do toho zarezne ze to nejde rozebrat
14:21:18
10.12.2003
Martin
-> Labros: Vždyť jo. V tom oku je ještě pouzdro. Mrkni se na
www.faann.net/kat/Pict013 5.gif
14:17:29
10.12.2003
Labros
-> Martin: oni totiž prej ty pouzdra (oka) bejvaj solidně vyhnilý, i když zvenku to vypadá slušně.. A taky bych rád provedl třeba nějakou povrchovou úpravu...
14:16:14
10.12.2003
Labros
-> Saky: počkej, jakej silenblok? já nemyslel převodovku a příčku, já myslim čep co spojuje příčku a šikmý rameno. Tam sem neviděl žádnej silenblok, jenom dvě ocelový oka, skrz který je prostrčenej čep. Mluvíme o tom samým?
14:08:40
10.12.2003
Martin
-> Labros: No já jsem to sice nesundaval, ale také jsem se o to pokoušel. Trošku jsem to prozkoumal a zjistil jsem, že ten čep je decentně zarezlej v tom pouzdře. Ale protože to bylo jinak v pohodě, nechal jsem to být.
14:08:02
10.12.2003
Saky
on je tam za tu dobu prirostlej-) jde to hodne blbe nejlepsi je to odrezat slabym kotoucem do flexy silenblok pak vymlatis a oboje se meni..
14:01:38
10.12.2003
Labros
Aby nezapadnul můj první dotaz tak si dovolim postnout ho ještě jednou:
Lidi kdo jste vymontovávali šikmý ramena od příčky převodovky? Ten čep se normálně vymlátí kladivem? směrem k převodovce. Já jen že mlátit už sem zkoušel a nevypadal že by se chtěl hejbnout ani o milimetr.
díky za nápady
13:58:48
10.12.2003
Labros
-> Martin: dík! Teď už jen ji najít, ale věřím, že mi oči ještě trochu sloužej.
13:57:25
10.12.2003
Martin
No vidíš, na to jsem zapomněl. Je tam ségrovka, kterou ten bowden je přidělanej ke štítu.
13:52:39
10.12.2003
Labros
-> Martin: no jasně, ale na brzdě to lanko už dávno není, brzda je vyndaná. Jde mi hlavně o bovden, kterej končí na štítu...
13:50:31
10.12.2003
Martin
-> Labros: To bys musel použít hodně hrubou sílu, abys to urval. To lanko je zakončené očkem, které je nasazené na táhle, které ovládá paknu. Myslím, že se tam dá dostat, když vyloupneš tu gumovou zátku na štítu.
13:48:02
10.12.2003
Labros
A ještě, co lanko brzdy (ručky) od štítu, po tom, co už je vyndaná brzda? Vytáhne se to lanko ze štítu brzdy normálně (hrubou silou), nebo je k němu nějak přidělaný? Jestli hrubou silou, tak ta moje nějak nestačí.
13:46:05
10.12.2003
Labros
Lidi kdo jste vymontovávali šikmý ramena od příčky převodovky? Ten čep se normálně vymlátí kladivem? směrem k převodovce. Já jen že mlátit už sem zkoušel a nevypadal že by se chtěl hejbnout ani o milimetr.
22:34:46
15.11.2003
Boris S
Prerobenie kyvky na vlečku bola jedna z prvých vecí ktoré sa na mojej káre(vtedy tatúšovej) urobili.Teraz sa nemusím báť že mi odpadne koleso kvôli únave materiálu (2-krát som to videl na vlastné očí).S tou nádržou je rozdiel len v kolienku čo vychádza od nádrže.Treba ho vymeniť inak bude búchať o rameno.
19:41:03
13.11.2003
U-Geen
-> Jirik: ee. kyvku 165/70 a pak vlecku 165/70
19:28:45
13.11.2003
Saky
no jezdil jsem ve skodovce a prestup do rapida je rozdil silenej tak asi tak (kola byli puvodne stejny) ono je dost rozdil kdyz se na jakykoliv naprave prejde s puvodnich balonu na normalni rozmer kol ono uprimne receno kdo prejde na vlecku a necha tam ty balony tak si moc nepomuze-) i kdyz lepsi nez kyvka
17:45:33
13.11.2003
Sita
2jirik: Uz v ucebnici Automobily pro 2.stupen uciliste se pise, ze naprava s jednim ramenem (S1000) je nejaka a naprava se dvema rameny (BMW) je vyvojove dal.
Ale jestli jsi chtel napsat, ze perfektne serizena kyvka je lepsi nez totalne zanedbana vlecka se zvohybanyma ramenama, unavenyma pruzinama a vybeahnyma tlumicema, tak to jo.
15:29:31
13.11.2003
Jirik
2 U-geen : ono spíš kde byly předtim a kde jsou teď.
Neměl jsi náhodou kejvadlo na 13" a vlečku na 195/50/15 ?
Nejdřív se povoz v dobře opodvozkované kejvadlovce a pak srovnávej. 1 Eště že to nečte kamoš David z Příbrami - ten by ti dal. 2 Ten si za tím stojí víc než já. 1
12:35:40
13.11.2003
U-Geen
-> Saky: přesně tak. ja s vlečkou nemám problémy a jízdní vlastnosti sou někde jinde.
12:25:45
13.11.2003
Saky
ty problemy vlecek to teda nevim spis tady porad ctu jak kazdymu tece gufero do bubnu jak sou kameny v prdeli atd coz sou problemy kejvacek co se tyka problemu vlecek tak co se tady pise porad dokola jak na prestavbu jinak ohnuty ramena se daj vyresit a pak uz je to OK dosmrti a kdyz se pri koupi vymenej loziska a opotrebovatelny dily tak je OK ja bych sel do vlecky
11:35:51
13.11.2003
Jirik - zrušená registrace
Jediný plus vidím v tom, že dyž poloosa prdne, tak ti u úhlovky neupadne kolo (upadnout nemusí vždycky ani u kyvadla - záleží na tom, kde to prdne ). Ale slyšel jsem o tom, že i u úhlovky někomu upadlo. A pak je taky schopna přenášet větší výkony, než klasické kejvadlo. Je snadná dodatečná montáž kotoučů. Ale když si přečteš příspěvky na většině stránek a hlavně tady, tak všichni řeší akorát problémy kolem úhlovky, o kyvce skoro ani zmínka. V jednom kuse slyším jak mají problémy s ohýbáním ramen, něco v tom cvaká když za to párkrát vemeš, omletý drážkování, klouby v prdeli, ložiska...atd.
Problém je v tom, že se na to blbě shání náhradní díly, když něco seženeš nového, tak jsi king, ale většinou jde o repase.
...a mít auto třeba 3 měsíce na špalkách jenom kvůli tomu, že nemůžu něco sehnat... 8 S kejvadelm jdeš do krámu a koupíš všechno nový. Jak říkal Luděk, předzásobit se do budoucna dostatkem vleček. 1
Jinak je vlečka fajn, ale přikláním se taky spíš ke kejvadlu a souhlasím proto D. J. Vlastíkem. 2 Mám slabší motor a tak vlečku kvůli výkonu nevyužiji. S ohledem na jízdní vlastnosti by se dalo polemizovat. Když si s kejvadlem a podvozkem jako celkem pohraješ, tak vyklepneš kdejakou vlečku. 4
10:44:15
13.11.2003
Gryzly
A já zrovna o víkendu dodělal výměnu. Koupil jsem 5Q i s nápravou, pérama, tlumičema (jeden byl seklej), miskama co jsou v kastli na péra, trubkou a hadicí od nádrže vše za 3500. Plus k tomu 4ramenej volant z feldy aj s redukcí tisícihranu za 500Kč.

Bylo to rapida r.v. 84 bouchnutýho na předek. musely sme to s bráchou vymontovat, ten borec na to docela sral a měl to v autě. Ale auto bylo podepřený na špalkách tak sem ani neviděl jestli to je do A. Vydělávaly sme to hodinu a půl.

Dával jsem to do Š120, takže sem podepřel kastli, vyhodil motor s napravama a 5Q, vše v celku. Pak sem vyměnil trubku od nádrže aj s gumovým kolenem. ( Není na rapidu trochen jinak ohnutá? Nejdřív byla moc dopředu a teď vylejzá moc ven asi o 7 mm z kastle i s víčkem) Natřel jsem pár míst tlumexem protože jsou místa kam se normálně na kolíbce štětcem nedostanete. Pak sem spojil motor s 5Q a vlečkou zasunul pod kastli a dvěma heverama zvedl a přidělal.

Zatím jsem stím najel jen asi 5km, ale při asi 60km/h něco začne zvonit10 a skončí to asi v 80 km/h.

Todle jsem začal předělávat v pátek. v neděli jsem to už měl v kopě a nastartovaný a v pondělí ráno jsem to byl projet. To vše v jedné osobě, jen s občasnou pomocí při rozpojování a spojování převodovky a motoru a při přenášení. Nejsem automechanik, ale rypu se v tom svojem už tři roky (tak že už jsem auto mechanik3)
22:52:40
05.11.2003
Martin
-> u-geen: Dík za schéma. Nevím, kdy bude čas tam tu nápravu hodit. Bohužel bude teďka škodověnka furt v zápřahu, protože stěhuju dědu. Takže ještě dostne pěknej záhul.
22:47:23
05.11.2003
U-Geen
-> Martin: no hrdlo upravis nejak takle:
www.tuning.cz/skoda120/.. ./tuninghrdlo.jpg

a jinak je to parada, auto se tolik nekejve a tak. o mnoho stabilnejsi ve vyssich rychlostech...
22:39:14
05.11.2003
Martin
-> Sita: To je taky důvod proč chci novou nápravu, já u tý svý mám v háji ložiska.
22:37:15
05.11.2003
Martin
Taky si myslím. Vždyť já mám rok výroby 08/88 takže jednu z posledních. A ta náprava je z Rapida ?/89. No uvidíme. Každopádně s tím budou další starosti.
22:36:36
05.11.2003
Sita
No ja mam S125 i S130 a muzu porovnavat. Ta S125 je sice pred smrti, ale i tak si myslim, ze vlecka je lepsi. Minimalne hlucnost je uplne nekde jinde. A k ty cene - pokud ta naprava s prevodokou jsou OK, tak kdyby sis to rozmyslel, tak jeste prodejem vydelas...
22:31:44
05.11.2003
D.J.Vlasta
No za tu cenu to ber.Já nevěděl že to budeš kupovat i s převodovkou.Já jsem kupoval pětikvalta jen převodovku za 3500.To si i polepšíš na převodovém poměru ze 4,22 na 3,9.Počítej že to bude práce tak na týden minimálně to vyměnit.Já jsem ten pětikvalt dělal vždy večer po práci,měnil jsem tedy i nádrž a hrál jsem si s tim víc jak týden.Ještě při přendavání převodovky možná budeš muset vyměnit štefty na motoru.Už jsem viděl asi tři typy převodovek s různou hloubkou nálitků na přírubě,ale tahle by to měla mít stejný jako ta 125.
22:28:42
05.11.2003
Martin
-> u-geen: Nemohl bys mi k tomu říci taky pár slov ? Vím, že si tím už dávno prošel, takže nějaké zkušenosti určitě budeš mit.
22:09:44
05.11.2003
Martin
-> D.J.Vlasta: Dík za názor.
Mám možnost koupit zadní nápravu z Rapida, kterej byl bouchnutej na předek. Jedná se o poslední model nápravy s tím vystužením. Údajně má mít nalítáno nějakejch 75tis km. Je to komplet převodovka se zadní nápravou, pružinama a tlumičema. Takže skoro Plug&Play. Sám nevím, jestli to mám brát. Jenom si myslím, že za 3.000 to už nikdy nekoupím, kdybych se v budoucnu pro ní rozhodnul. Já osobně si myslím, že je to přeci jenom poslední vývojový stupeň škodovky a tudíž by to mělo být o něco lepší než starší model. Zatím s každým, s kým jsem o tom mluvil mi doporučil úhlovku. I úřady pokud mám 136ku motor chtějí úhlovku. Tak opravdu nevím. Každopádně pro ní asi pojedu. Prodat se dá vždycky.
21:52:55
05.11.2003
D.J.Vlasta
Náprava byla vyráběna hlavně pro to aby při zatíženém autě nebyly kola do X,jako u kyvadlovky.Dle mého názoru to ale stejně stoprocentně nefunguje.Když máš nafedrovanej zadek stejne to dřepí a kola jsou rozjetý od sebe,spiš záleží na tvrdosti pérování.S nádrží bys snad neměl dělat nic,nevim jestli s tim hrdlem.(Já když jsem dával pětikvalta tak jsem musel nádrž měnit,protože jsem tam měl ůžovkovou a ta nemá výkroj pro delší převodovku)a ještě tě možná bude čekat jedno úskalí co jsem musel taky předělat,vyměnit potrubí ke chladiči,jsou asi tři druhy tvarování-postačí je vyměnit jen ty zadní kusy pod tunelem jsou spojky s předníma dílama.Pochopitelně musíš mít jinou převodovku s vývodama na uhlovku.Pokud bys převodovku předělával ze 125 musí se vyměnit mezikus 5 stupně-má jiné uchycení k příčce.Ve finále se musí vyměnit most pod převodovkou.Jsou k němu uchycená ramena nápravy.Pozor na ty první nápravy-kroutily se jim ramena až ty další 88-89 byly vylepšený.Jinak k porovnání: Já jsem spíš zastáncem kyvadlovky je jednodušší schovaná v trubce-nikam nejde bordel-až na ten nešťastnej kužel na buben což je častým zdrojem upadnutí kola.Úhlovka má nevýhody-daleko víc pohyblivejch součástí-čepů,klouby(kter ý časem odejdou),víc ložisek-z čehož vyplívá-větší náročnost na ůdržbu,větší možnost poruchy)Výhoda že by měli kola být i při zatížení stále rovně.Nechci tě odrazovat,ale já jsem spíš příznivec kyvadlovky.5
21:49:57
05.11.2003
daggereall
se podivej na naky stranky o skodovkach treba www.tuning.cz/s110r/,sice to neni uplne o skodovce 125 ale neco tam zjistis.lepsi nez 120tkova?s120 ma klasicky kameny v prevodovce ktery se dost casto vymelou,lip sedi na silnici,nemaji takovy properovani pri prejezdu nerovnosti apod.nevyhody 130tkovy napravy sou ze ramena se casto ohnou a kola sou pak do acka
18:21:42
05.11.2003
Martin
Prosím vás, majitele výše zmíněné nápravy a hlavně ty, kteří ji neměli od výroby, jaké úskalí mě čeká, když jí budu dávat do 125ky. Vím, že by to neměl být vážný problém to tam dotat. Jediné, co mi vrtá hlavou je nádrž. Takže jak je to s tím nalévacím hrdlem ?

A ještě jedna otázka subjektivního charakteru. V čem se vám zdá lepší než 120tková ? Hlavně co se týká jízdních vlastností. A můžu se obávat překroucení poloos ? Né že bych jezdil takovým způsobem abych je překroutil a v plánu to určitě nemám. Jenom by mě zajímalo, jestli se riziko oproti 120tkové sníží.
Extreme Tyres