volnobeh - spotreba/ztraty

prohledat
7 příspěvků (zobrazeno 1 až 7) od 28.06.2005 do 29.06.2005, založil/a COL
řadit dle data
16:26:19
29.06.2005
COL
King2: vychazel jsem z toho, ze vzhledem k tomu, ze v sani se nic nemeni, tak tam s tim poklesem otacek nepujde vic smesi (viz. ten predpoklad stejnych podminek pro plneni) - takze "vstupujici vykon" do nej nevzroste naopak se mirne snizi.... a ten pak musi pokrejt jak vlastni ztraty tak jizdu.... A ono na jizdu po rovine 60tkou by nemelo byt potreba zas tak moc vykonu pocitam tak do 5kW
15:43:52
29.06.2005
Petr P
Ona je pravda, ze u favorita udavali tusim 1,5 kW pri tusim 50. Mozna si to nepamatuju presne, ale urcite to bylo takhle malo. Takze ty ztraty nebudou az tak zavratny, treba jen 3 kW.. 6
15:10:02
29.06.2005
King
No, co na to rict? :c) Me se to chova stejne. Ale z tech uvah moudrej nejsem :c) I kdyz preci jen....Kdyz motor toci bez zateze 3000rpm, taxi predstavuje, ze zas tolik prace za jednotku casu neudela (vykon), kdezto, kdyz na ctyrku zene auto 60kou, pak je to nekolikanasobek vykonu oproti onomu zvysenymu "volnobehu". O tom jakej vykon motor odevzdava, rek bych, rozhoduje i to, jakou ma zatez na klikovce. Jenom pro zajimavost - pri jizde 60kou po rovine by teoreticky mel stacit 1kW, ale protoze beznej motor je navrzenej na X krat 10kW a volnobeh cca 800, nemuze pouhej kilowattik dodavat a proto auto zere zbytecne moc.
22:41:48
28.06.2005
COL
Jasne, ze jsem nemel 3000ot to nikdo netvrdi, to by to muselo byt perpetum mobile :o).... Se zatizenim klesly otacky, cimz vlastne dokonce klesl vykon motoru (predpokladam pro jednoduchost, ze podminky pro plneni valcu zustaly stejne, tudiz zustal stejny i hnaci moment, kterym pusobi pisty na klikovku). Tenhle, dokonce nizsi, vykon musel pokryt ztraty motoru (pri tech snizenych otackach) plus jeste jizdu cca 60tkou. Tzn. vykon potrebny pro jizdu 60tkou byl nizsi nez rozdil ztratoveho vykonu motoru ve 3000ot a v xxxxot, kdy bylo zatizenou 4kou.... Jen mne zaujalo, ze ty vlastni ztraty motoru jsou dost velky. Jako tempomat se to moc nehodi, protoze je to spis zdroj konstantniho momentu, nez konstantnich otacek....
22:41:07
28.06.2005
Rabbit
Baghira:
U mě na to motor a peněženka neřikaj nic. Akorát se člověk diví jakot, že ot ato dneska tak jede. A přek křežovatkou se po sundání nody z plynu díví proč motor nebrzdí. Ale ty si myslel, že to žere víc viď.
22:27:14
28.06.2005
Baghira
-> COL: Jenže při tý 60tce jsi pak těžko měl 3000 ot., takže vydaná energie byla furt stejná, jenže v zátěži s nižšími otáčkami, ne? Jinak zajímavej tempomat :-), ovšem dlouhodobě nevím co by na to motor a peněženka řekli :-).
22:24:34
28.06.2005
COL
Tak jsem tak tuhle vyjel a mel na lpg povytazenej sytic, ze volnobezny otacky nezatizenyho motoru byly cca 3000. Pritom se po rovine takto (tj. bez plynu) dalo jet ustalenou rychlosti cca 40km/h na 3jku a cca 60km/h na 4ku (odpovidajici zatizeny otacky si uz nepamatuju, ale jdou zpetne spocist).... Takze motor bezici bez zateze na 3000 ot/min potrebuje jen na toceni sama sebe (plus prislusenstvi) vic (a to o dost)vykonu nez je zapotrebi na to, aby auto jelo po rovine 60tkou - zajimavy :o)
Extreme Tyres