Na nejbližším sjezdu jsem sjel a vydal se hledat pneuservis a shánět gumy (do Skandinávie bez rezervy bych nejel, domů se vracet byl nesmysl a rezerva byla sice dobrá, ale patnáctileté novodobé pneumatice jsem moc nedůvěřoval).
V první větší obci na Shellce jsem se snažil zjistit nějaké info - paní neuměla Anglicky, neměli tam ani redukci na načerpání LPG (všude jinde - na dálnicích v Německu - měli na kase kufřík s redukcemi), jediné, co jsem zjistil, že v obci pneuservis není a autoservis tam byl zavřený (byla sobota kolem desáté dopoledne). Bylo mi jasné, že bude potřeba větší město a to dostatečně rychle, abych to stihnul do poledne - nečekal jsem, že by někde měli otevřeno po poledni o víkendu...
Za pomoci přítelkynina chytrého telefonu (který tedy většinou moc nefunguje) a mé ne/znalosti Němčiny jsme našli nejbližší pneuservis, který měl otevřeno dokonce do jedné - 50 km daleko...
...problém byl, že v legálním rozměru neměli žádné pneu na skladě

I vzpomněl jsem na alternativní rozměr 185/70 R13 a hle - poslední dvě gumy v tomto rozměru na skladě měli (nějaký Nexeny, cca 54 Euro za kus). Čert vem, že jsou povoleny pouze na 5Jx13 - kdo to bude zkoumat?

Klučina u zouvačky rozptýlil i mé obavy o těsnost okopaného ráfku - prej to bude ok...
Takže jsem na zadek dal 185ky Nexen a dopředu původní 165 Brillantisy 2:

Tohoto jsem se vždy obával, ale nakonec to nebylo až tak hrozné, dokonce jsem při zpomalovacím manévru a zápasení s volantem stihl i aktivovat varovné blikače