Co lip sedi? 130 nebo Felda?

prohledat
38 příspěvků (zobrazeno 1 až 38) od 08.03.2003 do 15.03.2003, založil/a
řadit dle data
12:14:35
15.03.2003
Jirik
Podle mě je to taky pravda. Má zatížný předek, v zatáčkách trochu tahá za ruce, ale to je spíš si na to zvyknout. I když dáte na škodu sebenižší a tvrdší pružiny, široký kola a přední spojler až na zem, je tam prostě pořád jenom prázdnej kufr. Na dálnici je Felda taky jistější. Je to prostě daný novější koncepcí vozidla. Favo a Felda se taky nedá srovnávat. Jsou a nejsou to samé. Felda je těžší a má jinak naladěnej podvozek. Proč myslíte že i v zahraničních testech chválili jízdní vlastnosti Feldy ? Z dlouhý chvíle ? 38 A další věcí je taky fakt že když říznete hovadsky zatáčku se škodou, tak se vám může stát že předek vesele vypochoduje do pangejtu. Felda se dost nepříjemně postaví na vnější přední kolo, ale drží stopu, stejně jako řikal Luďa. Mluvím tedy o sériových podvozcích a standardním obutí. Z pohledu upravených obou vozidel se to taky nedá srovnávat. Je kravina srovnávat vozidla rozdílných koncepcí. Motor vpředu / vzadu. Každý je dobrý na něco jinýho. Projeďte třeba s předohrabem zatáčku řízeným smykem. To je věc na které škody získávaly třeba při Rally před ostatními. Ať se nám to leebee nebo ne, vývoj jde prostě kupředu, i když máme radost jak se nám ty autíčka pěkně jistě chovají. Vůbec bych takovouhle věc být vámi neřešil. 41 Je pravda že jsem taky zvyklej na "všechno vzadu". A jestli jste si všimli kdo jezdíval se škodou a teď má jiný auto, tak si jí skoro vždycky chválí ohledně jízdních vlastností a rád na ní třeba i vzpomíná. Znáte lepší vozidlo na sníh ? 1
Škoda upravená a v pěkném stavu je na "sportovní" vyžití. Dyť si vzpomeňte, že před lety se dělaly (někdy ještě i dělají) sportovní auta s motorem vzadu / uprostřed / vpředu s ponem zadních kol. Je s nima největší pérdel a o to jde. 40
01:27:50
15.03.2003
Max
No jelikož felda je doma a občas s ní jezdim...vim že je to jak parník a jsem zvyklej na zadek,tak mívám pocit že tim volantem točit nemusim,že to jezdí jenom rovně :o) Ale pravda je,že je to novější auto a řak bych že tu zatáčku tím projedu rozhodně rychlejc než sériová 130ca i když se to naklání jaxsvině....
22:04:48
14.03.2003
Dan
Asi bude.
Pokud bude ale mít ty stabilizáky.
09:01:24
13.03.2003
wekky
Vývoj nezastavíš, ať si kdo chce myslí co chce.
08:56:11
13.03.2003
Luděk
Držte se původní otázky:t.j. sériové auto na suché silnici se stajným řidičem a paxe musí jednoznačně říct,že je Felda lepší.
08:10:32
13.03.2003
wekky
Musím říct, že felicie je i v sériové podobě kus dál než 120. Pokud srovnávám na stejných pneu (zimní165/70R13), tak s ní mohu projet zatáčku o něco rychleji než s mým garde a rozhodně mi už nechytá 105 a 1000MB (ty ale s jinými pneu, což není plně srovnatelné a dřív).
Ovšem rychlost není to hlavní, pocity z průjezdu jsou dosti odlišné. Felicie se příšerně naklání a mám pocit, že se už musí převrátit, naproti tomu Garde i díky podvozku od HP se skoro ani nehne. A kastle se kroutí oběma.
14:03:12
12.03.2003
PJ
S Felicii jsem mnoho nenajezdil, ale mam Favo a Rapida a jednoznacny ortel vyrknout nemohu. Ve vysokych rychlostech je jednoznacne lepsi Favo, proste motor vpredu dela sve, auto jde dobre za rizenim a pri nejakych 150-170 je na tom mnohem lepe nez Rapid. Tomu predek utika, je mirne nedotacivy, navic velka citlivost na bocni vitr, proste je to dost prani, s Favem se i ve 170 da jet po okresce s mirnymi zatackami a dobrym povrchem naprosto v pohode s volentem mezi dvema prsty.

Naopak na technickych tratich s pomalejscmi zatackami je Favo nekonkurenceschopne, ma citelne mene tuhou kastli (dano patrne motorem vpredu), pusobi hodne rozkroucene i kdyz mam rozperku mezi tlumici a snadno se necha privest k nedotacivosti a naslednemu smyku zadni napravy. Ale ani tady ho nemuzu jednoznacne odsoudit, mam na nem jeste zimni gumy a pri soucasnych teplotach uz se dost mazou. Kazdopadne se nenechte snadno zmast bocnim naklonem, ten neznaci mnoho o tom, co vsechno si auto necha libit a i kdyz se auto vice naklani, muze mit lepsi vysledky co se rychlosti tyce. Take bych mel rici, ze na Rapidu nemam seriovy podvozek a auto v technickych pasazich minimalne pusobi dojmem, ze sedi o hodne lepe, cas jsem nidky nemeril, ale pocit z toho mam lepsi.

Tretim faktorem je kvalita trati. Na rozkodrcane silnici jdou akcie Favoritu a dalsich aut s klikovou zadni napravou, ktera ma prakticky pouze polonezavisle zaveseni hodne dolu a Rapida naopak nahoru. Na nekterych silnicich jsem s Rapidem rychlejsi i nez se sluzebni Octavii, ktera stejna jako Favorit trpsi pritomnosti mohutne torzni pricky na zadni naprave a auto odskakuje ze stopy milovymi kroky a jednim kolem mimo silnici se ocitnete rychleji nez si myslite.

Pak bych rad rekl, ze podvozek Feldy by mel byt alespon o kousicek dal, minimalne ma treba na obou napravach stabilizatory, Favo nema ani jeden...

Takze jednoznacne rici nemohu nic, ovsem pocitove je ve vetsine situaci jistejsi Rapid...
10:27:00
11.03.2003
PPP
Precitajte si povodnu otazku a zistite ze sa na nu neda odpovedat.
Ak posadite toho isteho pilota do oboch bombarderov (priamo vylezenych z fabriky), tak zavisi od toho na co je zvyknuty. Ak na zadny nahon, tak v zakrute vyleti na felde, ak na predny, tak na skodivke.
Objektivne predpokladam, je predny nahon lepsi pre normalne jazdenie a pre extremne situacie.
Pre sportove jazdenie je lepsi zadny, alebo 4kolka, ale to uz musi byt aj pilot, ktory vie robit spravne nalety a vie vyberat aj take vyvrtky ako su padajuci list.
Howgh. :)))
08:31:06
11.03.2003
Vici
jo treba 175/60R14 udelaji z feldy jinou karu
00:03:40
11.03.2003
Jean
Presne tak.76
21:20:07
10.03.2003
Dan
Gumy dělaj strašně moc.
17:37:38
10.03.2003
Žaky
mam vlecku,snizenej predek a tuzsi tlumice,obe napravy jsou samosebou bez vůlí,a vymackanejch gum v ramenou,kdysi jsem mel i favo seriovku,žena mela do nedavna taky favouse /m.j.oba makaly spolehlive/,ted ma feldu.Můj nazor je ze z vyse popsanejch aut je na tom nejlip moje,ale PRIPOMINAM ze ost. jsou seriovky.Jak pise Vici, jine tl.+gumy = jiné auto.Mel jsem i 3 skodule s klasik.napr. a to je nekde jinde,můj nazor,nikomu ho necpu a majitelé klas.naprav at se nezlobí.
15:26:35
10.03.2003
Tuner#2 - zrušená registrace
Já si také myslím, že 130 je lepší než felina - občas s ní jezdím (tátovo) a v zatáčce se s tím bojím - no hrůza - je pravda že pokud se budeme držet série, tak by to felina vyhrála. Slovem série, ale myslím i sériové gumy co se na to v době výroby obouvaly. Ona totiž felina v 99% případů jezdí na 165/70 R 13 a to je oproti OR 34 na 130 o dost velký rozdíl. Pokud by tedy mělo auto stejné obutí (třeba 165/70 R 13) tak jednoznačně je 130 lepší.
15:13:53
10.03.2003
Luděk
Felicii můžeš konkurovat čímkoli,co si zušlechtíš vstříc lepším vlastnostem :c)))1
15:02:26
10.03.2003
Vici
Jo je to daleko lepsi........ no jeste ze mam HPcka, muzu konkurovat Felicii.........
14:58:49
10.03.2003
Luděk
Já Ti Vici poslední dobou prostě nerozumím,to je jako kdybych napsal,že 125tka má stejný podvozek jako 1000MB. Principiálně jde samozřejmě o shodnou konstrukci,ale velikým množstvím třeba i nepostřehnutelných detailů je u novějšího typu dosaženo optimalizace a tím dosažení lepších vlastností.To samý platí i pro Feldu vs. Fávo a basta18
12:49:11
10.03.2003
Vici
a nevim proc sem tahas zlepseni feldy proti favu? bavime se o podvozku, ne o velikosti kufru a podobne, co se tyce kvality zpracovani a vylepseni spousty veci, tak nikdy jsem netvrdil ze favo je na tom lip nez felda.
jinak zadni stabik zas tak drahy neni, nemaji ho vsechny verze fledy a ja jsem ho osobne na aute vubec nepoznal a kamos co si ho pridal na kombika z roku 2001 nepoznal taky nic...
12:45:06
10.03.2003
Vici
a kdo rikal ze nesouhlasim ze ma felda napr. od nejakeho roku silnejsi ramena atd? to je snad jasna vec, ale orptifavu je to zanedbatelne zlepseni. jeste jsem nevidel ohle rameno, provozem, pokud ne nekdo vylozene trefi tak to neustoji ani to zesilene z feldy. a ten zadni silblok ramene je lepsi v tom ze dyl vydrzi, coz ale opet nema na jizdni vlastnosti vliv ale plyne z toho co pises a to z pokroku.........
12:38:16
10.03.2003
Luděk
2Vici:Ty si vedeš svou a vzápětí souhlasíš se Sepem,tak tomu už pak nerozumím (to je jako dohady o kvalitách 1,6 motoru k tomu Ti ještě něco napíšu,až budu mít víc času),i když se podepíšeš jako blbec tak věz,že:
1, pokud by byl zadní stabilizátor k ničemu,tak Škoda auto zbytečně utrácela peníze za součástku navíc+čas montáže
2, pokud nesouhlasíš,že má Felda silnější podvozek (třeba zadní silentblok předního ramena,posléze i ramena jako takové),tak to asi nevidíš a Škoda auto zbytečně utrácela peníze za masivnější a dražší součástky
3,novější model vozu by měl vždycky přinášet zlepšení vlastností,toto nemusí být pravidlem,ale u Fávo kontra Felda to bylo tak.
4, a to nemluvím o tužším skeletu atd., oni se ty auta totiž vyvíjely neustále,aniž bys to třeba zpozoroval,stačilo mi třeba zkonstatování bývalého kolegy,kámoše a vcelku dobrého motoristy:ten samý kočárek pro dítě se:
1, do Fáva jeho táty r.v.93 vešel pouze se sundanými kolečky na jedné straně
2, do jeho Feldy r.v. 96 bez sundání čehokoli jen tak tak
3, do Feldy jeho táty r.v. 2001 v pohodě a zbývalo v kufru ještě místo
10:50:18
10.03.2003
Vici
jo..souhlas. pokud ma ta felda ok tlumice.......
10:42:11
10.03.2003
sep
Pokud budem porovnávat série 105 a série Fav.135(spodní strana nabídky) tak jestli někomu vychází líp ta 105 tak je to buď totální fanda bez objektivního přístupu a nebo blbec.Jenom si zkuste pravoúhlou zatáčku z mírnýho kopce,tam kde 105 vyletí mimo silnici nebo půjde do smyku Favo drží,o felicii nemluvě.V čistě sériových mezích je na tom fav.a fel oproti 120 daleko líp,oproti 130(5,6)už to taková sláva není,ale u felicie bych to viděl pořád líp.Zdůrazňuju čistá série.......
09:45:09
10.03.2003
Vici
Ludku ten zadni stabil je celkem na prd. tehlice to ma stejne a akorat od roku 97 trochu lepsi ramena a od 98 jine ramena, lepsi. ve finale je to to same. blbec
09:35:31
10.03.2003
Luděk
Jezdím a vlastnil jsem snad všechno (užofku120,eMko120,742.13 5 kyvadlová náprava,Rapid130 (teď motor 136),Favorit,Forman,Felic ie (1,9D má brácha) i kombi (služební)),jednoznačně musím zkonstatovat,že by Felda vyhrála,páč má podvozek rychlejší.Kdo tvrdí,že Fávo=Felina je normálně blbec,protože když to dáš vedle sebe a podíváš se na spodek,tak už na první pohled uvidíš silnější podvozek u Feliny o zadním stabilizátoru navíc ani nemluvím.
19:55:17
09.03.2003
U-Geen
Alan: Si vůl no. Pěknej downgrejd že?
19:42:56
09.03.2003
Dan
Sérijový Favo = 78. A mimochodem, Favo=Felda, jak řiká Viči.
Můžu srovnávat a řikam, že obyč škodofka je v zatáčkách lepčí než parníček Felícije. Naklání se to jak kráva a čovek má pocit, že každou chvíli pude přes boudu. A kór, dyž má ta škodná vlečku, pak neni o čem diskutovat.
Jen tak pro zajímavost, zkoušeli sme sprint Fabia 1,4 50 kW vs. Rapid 135. A Fábije to krutě prosrala na roujezdu. Konkrétně o dýlku auta.
18:56:23
09.03.2003
Alan
Přešel jsem ze 125 na fáčko=78 (jízdní vlastnosti uplně k12 )má to těžkej předek a lehkou prdel,do zatáček se to naklání jako kráva ,zlatá moje 125 proč jsem si ji jenom nenechal12 17
10:47:43
09.03.2003
U-Geen
Ona vlecka je znat fest :-) Pripadalo mi ze kyvadlovka se rozkejve kdyzto vlecka... mnam
00:51:20
09.03.2003
Vici
ale samo myslim skodovku s vleckou....
00:50:22
09.03.2003
Vici
favo a felda=to same. no asi kdyby doslo na lamani chleba v ciste serii s nejakyma najetyma km kdy tlumice fa/fe jsou do kytek bude lepci skodarna, u te tak na tlumicich nezalezi. best je favo na hpckach s 195/45R15 :o)
00:44:20
09.03.2003
Fén
Řek bych, že v zatáčkách mají výhodu auta s pohonem zadních kol než předních.
23:35:34
08.03.2003
JUC
Mam skodovku 120ku a ta i pres absenci vlecky vzadu ma podle me mnohem lepsi sanci oproti felde. Pokud jedu tatovou Feldou musim urcite zatacky projet tak o 10-20 km pomaleji. Cela kastle se vepredu krouti a uskakuje.
23:31:34
08.03.2003
Baghira
Pokud jby šlo o čisté série, tak bych se taky přikláněl k Felicii. Každý, kdo umí projíždět zatáčky kromě brzd i s plynem a ví kdy má se kterým autem správně přidat, tak mi to asi potvrdí. Felicie je sice jako kolébka, ale má motor vepředu což je při průjezdu zatáčkami výhoda...stále mluvím o sérii.
22:00:10
08.03.2003
Jean
Favorit a Felicie rozdil je. Jinak tezko rict, ale ja si myslim, ze Favorit by byl rychlejsi.
21:44:50
08.03.2003
Fén
Favorit a Felicie není zas až tak velký rozdíl. Oboje mají přední nápravu McPerson se spodními trojúhelníkovými příčnými rameny a zadní klikovou s vlečenými rameny spojenými torzně poddajnou příčkou.
21:39:15
08.03.2003
Jirik
Ale Martin mluvil o Felicii a nikoliv o Favoritu nebo Formanovi 38
21:21:48
08.03.2003
Fén
Jelikož mám Š 130 i Favorita, tak se rozhodně přikláním ke Š 130.
21:01:45
08.03.2003
U-Geen
No koncepci podvozku Felda zrovna moc daleko neni. Jel jsem seriovym Formanem a teda nic moc, moje "130ka" sedí o dost lip a rika to i moje mlada. Mimochodem toto tvrdi i vici a ten ma favorita (i kdyz s jeho HP podvozkem je o kus dal)
20:55:09
08.03.2003
Martin
Zdravím všechny škodovkáře a chci se „obce škodovkářské“ zeptat na názor. Nedavno jsme se s kamarádem dohadovali, jaké auto by mělo navrch v zatáčkovité rovinaté pasáži. Kámoš tvrdí, že jeho Š 130 snese rychlejší průjezdy, tedy sedí líp, než Š Felicia(r.v.96). Já se zas přikláním na stranu Feldy. Myslim, že se sice víc nakloní, ale stopu bude držet líp, a když se to přežene, plynule ujede do strany. Je to přece o nějaký ten rok napřed i koncepcí podvozku. Bohužel(možná bohudík) ani jeden nemáme tolik zkušeností ani financí, něco takového zkoušet. Myšleny jsou obě auta v dobrém stavu podvozku, OK skelet, tlumiče, pera, pneu..., ale bez jakychkoliv úprav, prostě vše seriové na obou. Vycházejme z toho, že řidič by byl též shodný.
Máte li s tímto zkušenost, nebo k tomuto v pár větách co říci, zkuste se vyjádřit. Jsem zvědav na váš názor. Myslím, že toto čtou Ti správní lidé, kteří o problému něco vědí a ne nějací chytráci, kteří se shnilou stopětkou „spráskaji“ zbytek světa nebo ti podle nichž škodovky typu M jsou největší průser v dnešním, silným vozům, patřícím provozu. Díky
Extreme Tyres