-> David29: Ty jsi ale měl S80 s klasickým měničem, ne? To je dost jiná převodovka... každopádně ani tam to není potřeba tak dramatizovat, klasickou výměnou "vypustit, dolejt" nic nezkazíš, spíš jde o to, že vyměníš max polovinu náplně - pak se to okamžitě promíchá s tím zbytkem a částečně ho to znehodnotí. Ale rozhodně není potřeba dělat demontáž, možnosti jsou v zásadě tři:
1) Udělat těch výměn víc relativně rychle za sebou - někdo se jede jen pár km projet, někdo s tím jezdí třeba týden, další to prostě dělá každých 10-15 tisíc km s výměnou oleje v motoru.
2) Vypustíš co jde, doleješ, pak odpojíš vratnou trubku z chladiče a dáš jí do nádoby... nastartuješ a necháš běžet na neutrál. Čerpadlo běží a postupně takhle z tý trubky vytlačíš třeba 2 litry (kolik je bezpečný záleží podle typu převodovky). Chcípneš, odměříš stejnej objem novýho oleje jako jsi vytlačil, doleješ a zase nastartuješ... tohle opakuješ dokud z tý trubky neteče dostatečně čistý ATF. Klidně takhle můžeš protlačit systémem třeba 20 litrů.
3) Sofistikovanější verze výše uvedeného je proplach mašinou - což je to co ti asi tenkrát doporučovali. Ve výsledku je to samý, jen si odpustíš to opakovaný startování, chcípání, dolejvání atd... spotřeba oleje asi stejná.
Já jsem u Suzuki zvolil nakonec tu první variantu, resp i se sundáním vany a výměnou filtru (což u novějších převodovek ale už nejde). Původně jsem přemýšlel o proplachu, ale chlapík co mi to dělal říkal, že i když na to mašinu má, že mu to přijde zbytečný - že to ATF na měrce nevypadá zas tak zle (mělo odjeto 136 tisíc km). No... možná se s tím jen nechtěl prcat

Každopádně po tej částečnej výměně převodovka funguje stejně v pohodě jako před ní, možná ještě o fous líp... takže asi při další výměně oleje v motoru udělám zase "výměnu" i v automatu, tentokrát už bez sundání vany, jen vypustit a dolejt novou... stojí to asi 6 stovek, tak proč ne.