Divný zvuk z podvozku pomoc

prohledat
16 příspěvků (zobrazeno 1 až 16) od 08.08.2016 do 25.08.2016, založil/a Jiskra - zrušená registrace
řadit dle data
08:19:11
25.08.2016
Jiskra - zrušená registrace
Tak záhadný zvuk vyřešen - bylo to ložisko. Ložisko vyměněno a teď čekám kdy začne téct olej do bubnu... V polních podmínkách to bylo docela náročné, protože ložisko nešlo vylisovat a musel jsem ho rozříznout. Přitom se mi podařilo trochu poškodit opěrný kroužek, ale ne v dráze gufera, tak snad to bude dobré... V ložisku byly dvě kuličky rozpadlé v druhé řadě, která nebyla vidět. Opěrný kroužek už asi neseženu, tak budu hledat nějakou náhradní starší hřídel s kroužkem v inzerci a bazarech... Diky všem za psychickou podporu.
upraveno 1x, naposled 25.08.2016 08:19:36
12:44:47
10.08.2016
-> minno: Hih tak já na užovku vlečku asi nedám :-). Ale líbilo by se mi hřebenové řízení. To by možná mělo jít smontovat na užovku... S guferem teda nevím zas když to budu mít vyndané tak vyměnit rovnou všechno? Když ono celé auto je v docela dobrém stavu. Jsem 2 majitel a předchozí děda se o ni dobře staral :-). S tím guferem mám hlavně obavu jestli ho nalisuju tak, aby sedělo přesně... Jinak to začne brzo uchcávat olej. Abych pravdu řek moc se mi to rozebírat nechce, ale co zbývá ten zvuk je děsivý... Edit - nemohly by to být ještě kameny poloos? Jak to kruci zjistit bez demontáže. Uměle se mi to nedaří vyvolat ten zvuk.

upraveno 3x, naposled 10.08.2016 13:18:40
12:31:45
10.08.2016
minno
-> Jiskra: Tak to sme na tom podobne. Gufero nechať, či vymeniť? V tomto ti ja asi nejdem radiť, pretože ja som raz vymenil a už sa to so mnou ťahalo....až som skončil u vlečky3
11:57:44
10.08.2016
-> minno: Minno díky moc. Ty fotografie jsou výborné tak snad to dokážu vyměnit aniž bych to ještě zhoršil... Taky moc děkuji za rady. Tak jdu objednat ložisko a psychicky se na to připravit. Olej přes vnitřní gufero neteče. Mám ho vyměnit taky nebo raději nechat původní? Mám obavu jestli se mi ho podaří správně nalisovat... Jsem na všechno sám a navíc bez garáže značně nepochopen okolím proč se v tom furt hrabu a nekoupím si pořádné auto... Jenže mě to s ní baví a nemůžu si pomoct :-).
10:23:13
10.08.2016
minno
-> Jiskra: Fotky rozobratej nápravy nájdeš sem:

skoda-virt.cz/cz/.../5353 -zborka-kyvadlovej-polonap ravy

Hriadel je axiálne istená z vnútornej strany operným krúžkom, ktorý je na hriadeli nalisovaný za ložiskom a z vonkajšej strany bubnom a maticou.

Podložka pod bubon sa nemusí dávať (pridávať) pri každej demontáži bubna. Literatúra to tak uvádza len z dôvodu krytia výrobcu - oficiálny postup "kdyby něco". Inak sa tam podložka dáva, len keď sa zistí axiálna vôľa na hriadeli. Takže ak tam vôľa nie je, ani tam podložku zbytočne nedávaj. Nepomôže ti to nijako.

Inak aj ja riešim podivný zvuk od zadnej nápravy / agregátu už asi rok a stále som neprišiel na to, od čoho to ide. Vzadu mám ale vlečku. Je to taký zvuk "d-d-d-d-d-d" v intenzite otáčania kolesa počuteľný hlavne pri rýchlosti 80-90 kmh a občas sa stane, že to ani nepočuť. A už som vymenil všetko okrem ložísk, a stále nič. A už som s tým najazdil asi 8-10 tis. km a ani sa to nezlepšilo, ani nezhoršilo, tak fakt netuším od čoho to ide :/
09:58:38
10.08.2016
Tak jsem pročítal literaturu a tam píšou, že při každé demontáži bubnu je potom při montáži nutno použít vyrovnávací podložky. Já jsem ji tam nedal, protože rukou jsem axiální vůli nezjistil. Mohlo by to být tak, že je tam malinká vůle a proto to ložisko zlobí? Když auto nadzvednu a roztočím poloosy žádný zvuk slyšet nejde. Pak to postavím rozjedu se a viz níže. Další poznatek mám ten, že za studena je vše OK zvuk se začne ozývat cca po 10 minutách jízdy, když se auto zahřeje. Můžu zkusit nejdřív vypodložit podložkou, než se pustím do demontáže? To ložisko vypadá normálně, ale pochopitelně nevidím tu druhou řadu ložisek. Zas na druhou stranu, kdyby bylo zničené ozýval by se zvuk kdykoliv? Já asi moc nechápu jak je ta hřídel axiálně zajištěná proti vysunutí. Ten opěrný kroužek je usazený v té nohavici zevnitř a ložisko z venku? Co je mezi tím? Jdu hledat nějaký obrázek...
20:29:08
09.08.2016
minno
-> Jiskra: Bez sťahováku v poľných podmienkach sa to dá, ale treba demontovať celú polnápravu (nohavicu s hriadeľom) z vozu.
18:45:02
09.08.2016
Tak jsem včera vytunil diagnostiku stáhnutím okna vzadu... Jezdil jsem kolem zdi. Výsledkem je skutečnost, že zvuk jde z ložiska zadního kola :-( . Tak a teď otázka do plénu. Dokážu to vyměnit bez demontáže poloosy, když nemám k dispozici ten stahovák? Má někdo nějakou zkušenost jak na to abych něco nedoprasil? Díky za každou radu...
22:59:08
08.08.2016
Jozka
Ty jo, rumba koule zvuk..to mi vůbec nic nepřipomíná. Ale až se pořeší, zmocním se tématu.4
21:45:47
08.08.2016
Chjo, tak táhlem to není... Až na to přijdu a já na to přijdu. Tak bouchnu šampaňské :-) Jakékoliv rady vítány...
upraveno 1x, naposled 08.08.2016 21:46:17
15:21:29
08.08.2016
-> Eidy: Je po repasi, protože drnčelo. Možná bych se měl na to znovu zaměřit, jestli se něco nepovolilo. Dík za tip mrknu na to ještě jednou.
15:07:37
08.08.2016
Eidy
-> Jiskra: Co táhlo řazení?
14:52:18
08.08.2016
Luky
-> Jiskra: tak to ne, tohle přestane dotykem brzdového pedálu, je to spíš zvonění
14:44:42
08.08.2016
Diky za tip - při brzdění se to ozývá taky až do zastavení a pak při rozjezdu je klid až do zařazení 3. Pak když přestanu zrychlovat to začne... viz popis. Zvuk je podobný tomu jako když se dá pár malých matiček do krabičky a zatřese se. Je velmi nepravidelný.
14:25:30
08.08.2016
Luky
Moc si ten zvuk nedokážu představit, ale nedrnčí ti brzdové destičky? Zkus malinko přibrzdit, jen aby se vymezily vůle a uvidíš...
14:11:28
08.08.2016
Ahoj chlapi, mám už z toho přádně zamotanou hlavu... O co jde. Nedávno jsem jel se stáhnutým okýnkem spolujezdce a od té doby nemám klidné spaní. Z pravé strany auta se ozývá při jízdě podivný chrastivý zvuk jako když je rozsypané požisko. Přirovnal bych ten zvuk jako když se sypou matičky do krabičky. Zvuk je velmi nepravidelný. Zkontroloval jsem gumy, jestli není zapíchlý nějaký šroukek či hřebík - není. Okamžitě jsem chytil podezření na ložiska předního náboje. Ty jsem vyměnil, ale ten zvuk nepřestal. Původní ložiska byly na pohled dobré, ale stejně jsem je vyměnil komplet. Pak jsem začal mít podezření na ložisko zadního náboje, tak jsem zvedl zadek auta a přezkoušel vůle v bubnu - nejsou. Tak jsem to zdvihnul a roztočil naprázdno v luftě - bez výsledku. Krásně tiše se odvaluje i při vyšších otáčkách... Nerozebíral jsem to, protože nemám stahovák na ložisko. Jen jsem shodil buben, ale pohledem se jeví jako dobré... Maziva je v něm dost... Vyměnil jsem všechny tlumiče. Bez efektu, jen auto líp sedí. Zvuk zůstal.

Vypozoroval jsem při zkušební jízdě, že zvuk se ozývá ve všech rychlostech, ale pouze když je zařazená 3. nebo 4... Při 1. a 2. je ticho. Když vyřadím z 3. nebo 4. na neutrál ozývá se zvuk do zastavení auta. Potom se začne ozývat, až když zařadím 3. nebo 4. a uberu plyn. Při akceleraci ne. Celý cyklus se pak opakuje... Zatáčky na to nemají zdá se vliv. Trochu to ustane, ale nepřestane, když jedu do leva. Fakt už nevím co to je... Nevím co vyměnit... Nevím jak dlouho to dělá, protože při zatáhnutém okýnku spolujezdce nic slyšet není. Poradí někdo na co se zaměřit ? Olej v převodovce jsem také vyměnil. Byl čistý... Ložisko zadního náboje? Převodovka? Nevím. Zdá se, že to jde spíš ze předu, ale nejsem s to to přesně určit. Řazení jde normálně. Chvíli jsem myslel, že mám něco v pneumatikách co poletuje, ale nezdá se že v gumách něco je. Kola dotažené správně...

Jde o Škodu 120 (1977). Mokrý 4q (4,44). Kyvka úzká. Řízení maticové a po repasi. Dík za každý nápad.
Extreme Tyres